İçeriğe geç

Apartman Ortak Kullanım Alanı Işgali Cezası Ne Kadar

Apartman ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?

Ortak alanın işgali hakkında nereye şikayette bulunabilirsiniz? Bir işgal varsa, önce belediyeye şikayette bulunun. Belediyenin tepkisine bağlı olarak, Sulh Hukuk Mahkemesi’nde müdahalenin yasaklanması için dava açacaksınız.

Apartmanın ortak kullanım alanları nelerdir?

Bu ortak alanları sıralamak gerekirse; giriş kapıları, kapıcı odası, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kazan daireleri, kömürlükler, su depoları, çatılar ve bacalar, yangın merdivenleri vb. ortak alanlardır.

Ortak alana müdahalenin önlenmesi davası kime açılır?

Kat maliklerinden birinin ortak alanları izinsiz işgal etmesi, yenilemesi veya değiştirmesi halinde, ortak alanlara el konulmasının önlenmesi için dava açılabilir.

Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?

Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kaç kat malikinin oyu gerekiyor? Madde 19’a göre, kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler geri alınabilir.

Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.

Apartman bahçesi kullanım hakkı kimin?

Dairelerde bahçe kullanımı ve sorumlulukları. Paylaşımlı kullanım, paylaşımlı sorumluluk. Konut bahçelerini kullanma hakkında bilmeniz gerekenler. Dairelerdeki ve mülklerdeki bahçe ortak bir alandır ve tüm daire sakinleri bu alanı mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.

Kat mülkiyeti kanunu 41 madde nedir?

Madde 41 – Kat mülkiyeti kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğüne ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı bir sebep varsa her zaman değiştirebilir.

Ortak kullanım alanları kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ortak alanlara (ortak alanlar) ilişkin hükümleri çerçevesinde, kat malikleri, ortak mülkiyet hükümlerine göre, ana gayrimenkulün ortak alanlarına, mülkiyet payları oranında sahip olurlar. Bu nedenle, her kat maliki belirlenen ortak alanları kullanma hakkına sahiptir.

Ortak kullanım bedeli nedir?

Apartmanın ortak giderleri; kapıcı, ateşçi, bekçi, yönetici ve bahçıvanın ücretleri, ana gayrimenkulün sigorta primleri, tüm ortak alanların koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri ile ortak tesislerin işletme giderlerini kapsar.

Apartman boşluğuna eşya koymak yasak mı?

Günümüzde en sık karşılaşılan sorunlardan biri apartmanların ortak alanlarına bırakılan eşyalardır. Apartman odalarında eşya bırakmak diğer apartman sahiplerinin geçişini engeller ve ortak alanları işgal eder. Aynı zamanda ortak alanlarda eşya depolamak da Kat Mülkiyeti Kanunu’nu ihlal eder.

Apartmanda merdiven altı kime aittir?

Ortak alanların doluluk oranı nedir? Daire sahiplerinin kullanımına ayrılmış herhangi bir alan ortak alandır. Merdiven boşlukları, kömürlükler, bahçeler ve hatta duvarlar ortak alanlardır.

Ortak alana müdahalenin önlenmesi ihtarname zorunlu mu?

Kat maliklerinden 4/5’inin rızası olmaksızın ortak yerlerde onarım, tesis, iyileştirme veya ilaveler yapılırsa, ortak alana müdahale edilmemesi için öncelikle kat malikine haksız işgal nedeniyle ihtar verilir.

Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?

Bu alanları işgal etmek diğer apartman sahiplerinin haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, ortak alanlar işgal ediliyorsa, apartman sahipleri apartman veya site yönetimiyle iletişime geçmeli ve durumu bildirmelidir.

Apartman kararları kaç kişi ile alınır?

“Sayı ve alan bakımından çoğunluk, bir binadaki tüm daire ve dükkânların toplam sayısının yarısından fazlası demektir.” Yani toplantıya katılanların yarıdan fazlası ile başlanır ve kararlar çoğunlukla alınır.” Örneğin 20 dairesi olan bir apartmanda toplantıda en az 11 kat malikinin bulunması zorunludur.

Kat mülkiyeti kanunu 33. madde nedir?

Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.

Apartman düzenini bozan kişi hakkında ne yapılmalı?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.

Apartmanda sorun olursa nereye şikayet edilir?

Şikayetler kat malikleri kuruluna, denetim kuruluna veya yargı makamlarına yapılabilir. Kat malikleri, yöneticinin görevlerini ihmal ettiğini veya yetkilerini kötüye kullandığını düşünüyorlarsa, durumu öncelikle kat malikleri kurulu toplantısında gündeme getirebilirler.

Ortak kullanım alanları ve araçları kime aittir?

Kamuya açık alanların bir kısmı devlete aittir; bir kısmı da kamu alanı olarak tanımlanır. Atmosfer, yeraltı ve yüzey suları, açık denizler, balıkçılık alanları, doğal plajlar, su rezervleri, ormanlar, meralar, parklar, kıyılar, çocuk oyun alanları ve yaya yolları gibi alanlar ortak alanlardır.

Kat mülkiyeti kanunu 33. madde nedir?

Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.

Kaynak: elrevaturizm.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir