Konjenital ne anlama gelir?
Doğuştan nedir? Doğuştan kelimesi tam anlamıyla “doğuştan” anlamına gelir. Doğuştan hastalıklar doğumda mevcut olan ve doğumda zaten mevcut olan hastalıklardır. Doğuştan hastalıklar genetik, bulaşıcı veya beslenme kaynaklı olabilir.
Konjenital ne demek TDK?
Doğuştan gelen anlamına gelen fıtrî kelimesinin Arapça aslı fıtrîdir.
Konjenital neden olur?
Doğuştan anomali; Bunun çeşitli nedenleri olabilir: doğmamış çocuğun çeşitli kalıtsal hastalıkları, annenin radyasyona maruz kalması, alkol, sigara ve uyuşturucu tüketimi. Ancak bu yapısal bozukluklar genellikle altta yatan bir neden olmadan gelişir.
Konjenital kusur nedir?
“Doğuştan” terimi, bebeğin rahimdeki gelişim aşamalarında oluşan bozukluklardan kaynaklanan sorunları ifade eder. “Doğuştan gelişimsel bozukluk” veya “anomali” terimi de bu tür malformasyon için kullanılır.
Konjenital eksikliği nedir?
Doğuştan diş kaybı, bir kişinin doğumundan itibaren bir veya daha fazla dişinin eksik olduğu durumdur. Bu durum genellikle genetik faktörlerden kaynaklanır ve bir kişinin diş gelişimini etkileyen genetik bozuklukların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Konjenital anatomik bozukluk nedir?
Doğum kusuru, aynı zamanda konjenital bozukluk olarak da adlandırılır, nedeni ne olursa olsun doğumda mevcut olan anormal bir durumdur. Doğum kusurları fiziksel, zihinsel veya gelişimsel engellere yol açabilir. Teratoloji bilimi, konjenital kusurların nedenlerini inceler. Konjenital, teratolojide en sık kullanılan kavramdır.
Konjenital kist ne demek?
Konjenital kistik adenomatoid malformasyonlar (CCAM’ler, CCAM) en yaygın konjenital akciğer lezyonudur. CCAM, alt solunum yolunun nadir görülen bir gelişimsel anormalliğidir. Bir bebeğin akciğer dokusu normalden daha büyük hale geldiğinde ortaya çıkar.
Konjenital körlük ne demek?
Doğuştan katarakt, çocukluk çağında ciddi görme kaybına neden olabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Doğumda veya yaşamın ilk yılında teşhis edilir. Görme prognozu için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Çeşitli göz anormallikleri ve sistemik hastalıklar buna eşlik edebilir.
Konjenital ve akkiz ne demek?
Sorun doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Doğuştan olan vakalar çok küçük yaşlarda fark edilmeyebilir.
Konjenital enfeksiyon nedir?
Enfeksiyonlara neden olan hastalıklar doğuştan meydana gelir veya doğumdan sonra doğrudan ve dolaylı bulaşma yoluyla bulaşır. Anneden çocuğa plasenta yoluyla bulaşan enfeksiyonlara konjenital enfeksiyonlar denir.
En sık görülen konjenital kalp hastalığı nedir?
Aort stenozu, pulmoner stenoz ve aort koarktasyonu vakalarında şant yoktur. En yaygın konjenital kalp defekti türü VSD’dir (%25-30). Ardından %6-8 ile ASD ve PDA gelir. Bunu %5-7 ile aort koarktasyonu ve pulmoner stenoz takip eder.
Konjenital kalp yetmezliği nedir?
Kalp kasının hasar görmesi ve zayıflamasıyla oluşan kalp yetmezliği, kalbin pompalama işlevini anormal şekilde yerine getirdiği bir durum olarak da bilinir. Kalp yetmezliğine çeşitli hastalıklar eşlik ettiğinde kalp daha fazla hasar görür.
Konjenital nedir tıpta?
Doğuştan anomali, doğumda mevcut olan yapısal veya işlevsel bir bozukluktur. Doğuştan anomali, doğum kusuru, doğuştan malformasyon veya doğuştan bozukluk olarak da adlandırılır. Doğuştan anomaliler rahimdeki gelişim sırasında meydana gelir ve doğumdan önce teşhis edilebilir.
Konjenital parmak ne demek?
En yaygın konjenital el anomalisi, bitişik parmakların veya ayak parmaklarının anomalisi olan sindaktilidir. Bu, bitişik parmakların veya ayak parmaklarının birbirine bitişik olduğu veya elin ve bazen ayağın iki veya daha fazla parmağı arasında tamamen kaynaştığı bir durumdur.
Konjenital cerrahi nedir?
Bu test, bebeğin kalbini rahimde inceler ve bebeğin kalbinde doğuştan kalp kusuru veya aritmi olup olmadığını belirleyebilir. Bebeğin kalp sağlığı konusunda şüpheleri olan doktorlar, erken teşhis için bebeği muayene edebilir ve sonuçları 18. haftadan itibaren alabilir.
Kaynak: bace.com.tr