Ahfad ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi احفاد (ahfâd) kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça حَفِيد (ḥafīd, “torun”) kelimesinin çoğulu olan Arapça أَحْفَاد (ʾaḥfād) kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.
Hükema ne demek Osmanlıca?
Adı. Hükemâ (Hakîm. C.) Âlimler. Çok bilgili kimselerdir.
Hassaten ne demek Osmanlıca?
Arapça kökenli olan hassaten kelimesi Türkçede farklı kelimelerle ele alınır. Bunlar özellikle, ayrıca veya özellikle gibi kelimelerdir. Bir durumu açıklamaya ve vurgulamaya yarayan bir kelime olduğu söylenebilir.
Osmanlıca heybetli ne demek?
Arapça kökenli olan “هيبة” (haybah) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Görkemli” kelimesi büyük, etkileyici ve görkemli bir şeyi veya kişiyi anlatır.
Evladu ahfad ne demek?
Nesil, torunlar anlamına gelir, yaygın kullanımda yakın ve uzak çocukları ve torunları (torunlar) içerir ve oğullar ve kızlar eşit haklara sahiptir. Örneğin, kurucu, vakfından elde edilen gelirin A kabilesine ve onların sınırlarına göre fakirlere gitmesini belirtirse, gelir, doğumlarına bakılmaksızın çocuklar ve torunlar arasında eşit olarak dağıtılır.
Mafiha Osmanlıca ne demek?
(ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (ar. mā “şey” ve fī-hā “onun içinde, içinde” ve mā-fі-hā) Dünya ve mâfihâ kelimelerinin okunuşunda geçer ki “dünya ve dünyadaki her şey” demektir: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i Şer’î ki, saflarından / Dünya dünyalıklaşır ve mafîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
Mahud Osmanlıca ne demek?
(ﻣﻌﻬﻮﺩﻩ) i. (Ar. ma’hūd, “bilinen” ma’hūde kelimesinden) Kötü olduğu bilinen, kötü kadın.
Hadika Osmanlıca ne demek?
(ﺣﺪﻳﻘﻪ) i. (Ar. Hadiḥa) Ağaçlı ve suyu bol bahçe: Öldürücü melekleri cömert kıl / Yeniden dirilişi en faziletli kıl (Abdülhak Hâmit).
Hazain ne demek Osmanlıca?
(ﺧﺰﺍﺋﻦ) i. (Ar. ḫazіne, ḫazā’in çoğulu) hazineler: Tekrar çok gördüm / Tekrar bazı hazineler buldum (Ziyâ Paşa).
Hankah ne demek Osmanlıca?
Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin yanına, mekan belirten -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.
Huruşan ne demek Osmanlıca?
(ﺧﺮﻭﺷﺎﻥ) sıf. (Pers. ḫurūşān, ḫurūşі “heyecanlanmak” kelimesinden) Neşeli, çağlayan: “Seyl-i hurûşan: Neşeli sel.” Neden ruhum kederle parçalanıyor? / Neden küçük bir sandıkta bir heyecan okyanusu var?
Zaruri durum ne demek?
Zaruri kelimesi etimolojik olarak “darurat” kelimesinden türemiştir. Arapçada kullanılan ve zorunluluk, kısıtlama, sıkıntı anlamına gelen bir kelimedir. Bir kişi “Bu zaruri bir görevdir” dediğinde, kişinin bu görevi yerine getirmesi gerektiği anlamına gelir.
Hû ne demek Osmanlıca?
Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.
Dilhun Osmanlıca ne demek?
(Osmanlıca’da dil-hun diye yazılır.) Farsça dil “yürek” ve hün “kan” kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Çok üzgün, çok kederli, yürek parçalayıcı, içi kanayan anlamına gelir.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Ahfad nedir?
Türk Dil Kurumu’na göre ahfad kelimesi “torun” anlamında değerlendirilmektedir. Bu anlam aynı zamanda başka bir kelimenin çoğulu olarak da göze çarpmaktadır. Yani (hafid) kelimesinin “torun” anlamını çoğaltan bir kelime olduğu söylenebilir.
Ahvad mı ahfad mı?
Osmanlılar tarafından dilimize kazandırılan “Ahfad” kelimesi “afad” şeklinde telaffuz edilse de doğru yazılışı ve okunuşu “ahfad”dır.
Âbâd ne demek Osmanlıca?
[Erkek] 1. Mutlu, müreffeh. 2. (Ar.) Sonsuz gelecek zamanlar.
Osmanlıcanın diğer adı nedir?
Özellikle 16. yüzyılda. 19. yüzyıldan itibaren klasik gelişimini sürdüren Türk dili, Türk dünyasında Doğu Türkçesi veya Çağatay Türkçesi ve Batı Türkçesi veya Osmanlı Türkçesi adı verilen iki büyük yazı dili olarak varlığını sürdürdü.
Kaynak: tarihyaziyor.com.tr